Teče že drugi teden, ko smo zaradi preprečitve okužbe coronavirusa zaprli tudi vrata vrtca. Vemo, da ste starši v tem času prepuščeni svoji iznajdljivosti, tako pri varstvu otrok kot tudi pri njihovi vzgoji. Veliko vas je doma skupaj z otroki, nekaj pa vas dnevno odhaja v različne službe.

Starejši ljudje, ki premorejo več modrosti in izkušenj kot mi, so nam vedno govorili, da moramo tudi v težkih situacijah gledati pozitivno in se ne predajati obupovanju in nejevolji.

Morda se boste vprašali, kaj je v tej situaciji pozitivno. Odgovor je veliko. Imamo drug drugega in skupaj z otroki lahko gradimo temelje vrednot kot so ljubezen, sočutje, humanost, skrb za druge in naravo, potrpežljivost, vztrajnost… Mnoge od teh vrednot se v vsakdanji naglici življenja že izgubljajo. Sedaj je čas, da jih ponovno prebudimo. Pogovarjajte se z otroki o sedanji situaciji in kako je pomembna doslednost, higiena in skrb za vse ljudi. Naj skozi vaše pogovore začutijo, kako smo odvisni drug od drugega in kako je prav, da vsak poklic spoštujemo in ga cenimo. Nič ni samoumevnega na tem svetu, za vsako stvar se mora nekdo truditi.

Otroci ne potrebujejo veliko za svojo srečo. Potrebujejo pa ljubezen in radi slišijo, da jih imate radi. Sedaj imate dovolj časa, da jim to izkažete s tem, da jih večkrat posadite v naročje, skupaj z njimi zapojete, jim naklonite čas, da vam lahko z velikim navdušenjem pripovedujejo o stvareh, ki so zanje pomembne. Imate čas, da jih vključujete v vsakodnevna opravila, da skupaj z vami sesajo, kuhajo, pripravljajo na mizi pribor za kosilo in pospravljajo za seboj. Za to ne potrebujejo posebnih nagrad, dovolj jim bo vaša pohvala in veseli bodo, ko bodo vas videli sproščene in nasmejane.

Lahko smo srečni, ker živimo v samem osrčju narave. Mnogi se tiščijo za zidovi stolpnic v okolju, kjer iz svojih oken lahko zrejo le v beton. Otroci naravo obožujejo in veliko lahko skupaj počnete na vrtu. Otroci vas bodo z navdušenjem poslušali, ko jim boste razlagali, kaj počnete in jim dali možnost, da tudi sami kaj vsadijo in zalijejo. Tudi skupni sprehodi so lahko nekaj zelo lepega, kjer lahko svoje otroke spodbujate k temu, da vam govorijo, kaj vse v naravi vidijo, slišijo. Spodbudite jih k temu, da se umirijo in čisto v tišini prisluhnejo naravi. Presenečeni boste, kaj vse bodo zaznali.

Današnji način življenja nas je pripeljal do tega, da brez vodenih dejavnosti, brez raznoraznih krožkov, že skoraj ne znamo več živeti. Sedaj je ta čas, da se naučite živeti drug z drugim, da spoznate kaj koga osrečuje, kaj mu je všeč in si to skozi pogovore med seboj delite.

Mi se bomo potrudili, da vam bomo občasno objavili različne načine iger, ki se jih lahko igrate z otroki, vam razložili kako se otroci učijo skozi igro, katere spretnosti pri tem razvijajo in kako jih vi lahko pri vsem tem spodbujate. Pa tudi na meje, kaj otrok sme in česa ne, ne bomo pozabili, saj se že v predšolskem obdobju gradijo temelji osebnosti.

 

V kolikor boste imeli kakršnekoli težave, se obrnite na nas in radi vam bomo pomagali. Z veseljem vam bom odgovarjala na vaša vprašanja na mailu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., ali pa pišite na mail vrtca: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., če boste imeli kakršnakoli vprašanja za ravnateljico ali obračun položnic.

Ostanite zdravi in radi se imejte.


Katja Podobnik, svetovalna delavka