Vse informacije o izvajanju Evropske kohezijske politike 2014-2020 v Republiki Sloveniji najdete na spletni strani www.eu-skladi.si.

V torek, 24 maja 2022 vas ob 17.00 vabimo na krajše srečanje v telovadnico vrtcaTolmin, kjer vam bomo predstavili kako poteka dan v vrtcu in informacije o skrbi za zdravje in prehrano v vrtcu Tolmin.

Vljudno vabljeni!

Katja Podobnik, svetovalna delavka in

Nevenka Iaria, organizator ZHR (zdravstveno hihienskega režima) in organizator prehrane

 

V četrtek, 12. maja 2022, ob 18. uri vas vabimo na predavanje na daljavo za starše na temo slušne pozornosti in razvoja govora.

Predavanju se pridružite na povezavi:

https://arnes-si.zoom.us/j/92040532725?pwd=MFhDWUp1UUhLakFxUHhkSXFEelArQT09

Več informacij o vsebini predavanja:

»Ali me slišiš?«

je pogosto vprašanje, ki si ga postavljate starši, vzgojitelji in učitelji v stiku z otrokom. Nekoč je bilo samo po sebi umevno, da smo poslušali in slišali. Danes pa otroci ne slišijo navodil, razlage, pomembnih besed staršev, kljub temu, da imajo dober sluh. Imajo pa slabo slušno pozornost.

Slušna pozornost otroka je zelo pomembna tako za razvoj govora, kot za njegovo funkcioniranje nasploh. Otrok, ki ima slušno pozornost dobro razvito, bolje razvije govor, se lažje opismeni, lažje sledi navodilom in lahko dosega boljši učni uspeh.

Na predavanju skozi praktične primere prikažemo, kako lahko razvijamo slušno pozornost, na kaj moramo biti pozorni, kako otroka naučimo dobro poslušati skozi vsakdanje aktivnosti.

Predavanje bo podkrepljeno s primeri iz prakse in se bo prepletalo z vzgojno tematiko.

Predavateljica: Simona Levc, soavtorica knjige Varuh otrokovih dolžnosti in avtorica knjige: Liba laca lak- kako pomagamo otroku do boljšega govora.

 

Martina Kenda, ravnateljica

Z marcem je začel v vrtcu v Tolminu v igralnici Polžek delovati razvojni oddelek. Razvojni oddelek vrtca izvaja prilagojeni program predšolske vzgoje, namenjen otrokom s posebnimi potrebami, ki zaradi primanjkljajev, ovir oz. motenj, kljub prilagojenemu izvajanju predšolskega programa ne bi zmogli, oz. so tako starši kot člani multidisciplinarnega tima prepričani, da bodo lažje razvili svoja močna področja in sposobnosti do največje možne mere v programu, ki je zanje prilagojen glede didaktičnih pristopov, ciljev in vsebin, kot tudi glede normativov in kadrovskih pogojev. Vzgojiteljica v razvojnem oddelku je specialna pedagoginja Tina Zgaga, vzgojiteljica prešolskih otrok - pomočnica vzgojiteljice pa Anika Kuščar. V delo oddelka se vključujejo tudi zunanji strokovnjaki s področij, ki jih otroci potrebujejo.

Da je razvojni oddelek lahko začel delovati, je bilo treba ustrezno urediti prostore vrtca, spremeniti odlok o ustanovitvi vrtca in vrtec vpisati v razvid izvajalcev pri pristojnem ministrstvu. V sredo, 2. marca, sta oddelek s simboličnim prerezom traku odprla ravnateljica vrtca Martina Kenda in župan Občine Tolmin Uroš Brežan.

Z odprtjem razvojnega oddelka v tolminskem vrtcu bomo veliko pripomogli k boljši zgodnji obravnavi otrok z najtežjimi razvojnimi primanjkljaji na Tolminskem pa tudi širše.

Martina Kenda, ravnateljica

DSC00868 Large

Žal smo se znašli v času, ko je vojna spet blizu nas. V naših srcih se je prebudilo globoko sočutje do trpečih v nesmiselni vojni, ki nedolžnim vzame vse, kar imajo in jim je drago. Po svojih močeh bomo dodali kamenček v mozaik pomoči z upanjem, da orožje čim prej utihne in da se prebivalci Ukrajine lahko varno vrnejo domov.

V sodelovanju z Občino Tolmin, Območnim združenjem Rdečega križa Tolmin in Tolminsko območno Karitas  bomo tudi v vrtcu pristopili k zbiranju higienskih pripomočkov za osebno higieno za pomoč prebivalcem Ukrajine. Na ta način želimo otrokom pokazati, da je prostovoljstvo in dobrodelnost pot k upanju v boljši svet.

Pomoč bomo zbirali v za to namenjenih škatlah v hodniku vrtca, kamor lahko skupaj z otrokom odložite vaš prispevek, mi pa ga bomo poskrbeli, da krene na pot k pomoči potrebnim ljudem. Zbiramo vse, kar je namenjeno osebni higieni: mila, šampone, zobne ščetke, zobne paste, pripomočke za britje, damske vložke, plenice, vlažilne robčke, toaletni papir, toaletne robčke ipd. Vsak prispevek je dobrodošel, saj iz majhnega zraste veliko.

Hvala vam za sodelovanje v naši akciji.

 

Kolektiv Vrtca Tolmin

Na podlagi Odloka o prenehanju veljavnosti Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covid-19 (Ur.l.RS, št. 21/22) je ukinjena odreditev karantene za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covid-19. Z ukinitvijo ukrepa odrejanje karantene za otroka, ki je bil v visoko tveganem stiku z okuženo osebo ni več podlage za priznanje pravice oprostitve plačila staršev za vrtec za dneve odsotnosti otroka.

 

Martina Kenda, ravnateljica

 

V skladu z 11. členom Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Ur. l. RS, št. 22/22) vas obveščamo, da je za vse osebe, ki vstopajo v naš vrtec, obvezna uporaba zaščitne kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3 (v nadaljevanju: zaščitna maska).

Zaščitna maska je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba zaščitne maske je priporočljiva tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

V upanju, da ostanemo zdravi, se vam zahvaljujem za razumevanje in sodelovanje.

 

Martina Kenda, ravnateljica

V času zimskih počitnic, od ponedeljka 21.2. 2022 do petka 25.2.2022, bo vrtec posloval od 6.00 do 16.15. Otroci bodo razporejeni v naslednje igralnice:

SRNICA (otroci iz Srnice): 7.30 – 15.00

RAČKA (otroci iz Račke, in Škratov): 7.45 – 15.15

ZAJČEK (otroci iz Zajčka in Sovice): 7.45 – 15.15

MIŠKA (otroci iz Miške): 6.45 – 15.30

MEDVEDEK (otroci iz Medvedka in Žabic): 7.45 – 15.15

PIKAPOLONICA (otroci iz Pikapolonice): 7.45 – 15.15

PETELINČEK (otroci iz Ježka, Petelinčka, in Zmajčki ): 7.15 – 15.15

JEŽEK (otroci iz Metuljčka in Čebelice): 7.00 – 15.30

JUTRANJE ZBIRANJE BO V IGRALNICI MUCEK, PRAV TAKO POPOLDANSKO ODDAJANJE OD 15.15 DALJE.

V kolikor vaš otrok zaradi bolezni ali drugih vzrokov ne bo obiskoval vrtca, vas prosimo za pravočasno odjavo na mail vrtca: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali sporočilo na telefon:

051 665 511 (napišite ime in priimek otroka ter skupino).

Naprošamo vas, da ob vstopu v vrtec upoštevate vsa higienska priporočila (razkuževanje, nošenje maske in varnostno razdaljo) in se ne zadržujete v prostorih vrtca.

Uprava vrtca Tolmin

Dne, 7. 2. 2022 bo vrtec, glede na vpise otrok, odprt od 6.00 – 16.00.

Jutranje in popoldansko varstvo otrok bo v igralnici Mucek (ob 3 vhodu).

Otroci bodo razporejeni v naslednje oddelke:

 V RAČKI (7.45 – 15.15) bodo otroci iz skupin:

SRNICA, RAČKA IN ZAJČEK

 V ZAJČKU (7.45 – 15.15) bodo otroci iz skupin:

MEDVEDEK, SOVICA, ŽABICA, PIKAPOLONICA IN MIŠKA

 V JEŽKU (6.45 – 15.15) bodo otroci iz skupin:

JEŽEK, PETELINČEK, METULJČEK IN ČEBELICA

 V kolikor vašega otroka, ki je vpisan, ne bo v vrtec, sporočite odsotnost na telefon preko sms: 051 665 511 (sporočite ime otroka in skupino, ki jo obiskuje). V primeru odjave diete to sporočite tudi v kuhinjo: 031 685 393 / 05 38 90 794.

Vse starše iz Volč obveščamo, da bo enota v Volčah zaradi karantene otrok zaprta do vključno srede, 9. 2. 2022. Za otroke, ki so izjema od karantene, bo varstvo organizirano v centralni stavbi v igralnici Račka. 

Katja Podobnik, svetovalna delavka

Glede na število prijavljenih otrok v vrtec v ponedeljek, 7. februarja 2022, bodo zunanje enote vrtca Šolski center, Volarje in Volče ZAPRTE.

Otroci, ki bodo ta dan v vrtcu, bodo razporejeni v skupine v centralni stavbi v Tolminu.

Hvala za razumevanje.

 

Martina Kenda, ravnateljica

Spoštovani starši,

med otroki v vrtcu se pojavljajo posamezni primeri covid-19. Ker po novem karantene za otroke v skupini niso predvidene, razen če bi bilo v skupini okuženih 30 % otrok, je večja verjetnost, da pride do okužbe tudi pri ostalih. Prosimo vas, da ste pozorni na zdravstveno stanje svojega otroka, še posebno, če boste prejeli obvestilo vzgojiteljice, da je kdo od otrok iz skupine, v kateri je vaš otrok, pozitiven na SARS-CoV-2. Tudi blag prehlad brez vročine je lahko znak okužbe. Svetujemo vam, da otroka preventivno testirate sami (samotestiranje). Še vedno pa velja, naj v vrtec prihajajo samo zdravi otroci.

Otroci, ki so v karanteni na domu zaradi rizičnega stika z okuženo osebo doma, in otroci, ki zbolijo za covid-19, so opravičeni plačila vrtca za čas odsotnosti ob priložitvi ustreznega potrdila (izjava o karanteni na domu, potrdilo o prebolevnosti).

Martina Kenda, ravnateljica